Förberedelser INNAN bygget startar

Huset tar form Tomten köptes sommaren 2003 och under hösten var det dags att hitta en arkitekt. Sagt och gjort. Kollade in på www.arkitekt.nu och sökte lite men det gav inte så mycket. Surfade runt på flera sidor för att hitta några tips eller rekommendationer. Inget napp där heller. Verkade lika lätt att hitta en arkitekt som att hitta en bra hantverkare (duktiga hantverkare behöver inte ta åt sig här) och det vet de flesta hur det kan gå, Vi la det där med arkitekt åt sidan och fortsatte skissa på våra ideer samtidigt som jag fortsatte kunskapsinlärningen via böcker, byggbeskrivningar m.m. Plötsligt kom jag att tänka på en bok som heter "Bygga grund" och dess författare. Boken är en av mina favoriter och den har jag läst massor av gånger och varje gång hittar jag något intressant och nytt. Vet inte om det beror på att jag läser inte går in men det tror jag inte. Det är verkligen en höjdarbok. Författaren heter Per Hemgren och jobbar på www.brygghusetarkitekter.se. På vinst och förlust skickar jag ett meddelande till Brygghuset Arkitekter AB med lite frågor. Ett par dagar senare ringer en man som heter Henrik Wannfors och svarar på mina frågor, berättar lite hur de arbetar och vi bokar in ett möte. Henrik vill att vi skriver ner lite om oss, vilka krav vi har på huset SAMT att vi BÅDA kommer.
Till mötet har vi med oss våra skisser, en liten presentation av vilka vi är och . Henrik lyssnar, antecknar och tittar på våra skisser. Efter så där en timme är första mötet avslutat och vi bokar in ett möte ca. två veckor senare. Under den tiden skissar Henrik fram två av sina egna förslag.
Två veckor går och det är dags att se Henriks förslag. Det första förslaget och det vi fastnade för direkt var ett en plans hus med källare under halva huset. Det var INTE alls något av vad vi skissat på själva, men när vi såg förslaget tänkte i alla fall jag ”varför kom inte jag på det där”. Så här i efterhand kan jag bara konstatera att en del saker ska man inte göra själv utan anlita någon med erfarenhet. Ett råd till er som är på gång med ett husbygge är att ta kontakt med en arkitekt eller fler i ett tidigt skede. Utvärdera sedan efter första mötet. Visst kostar det att anlita en arkitekt, men jag tycker det finns så mycket annat man kan spara in på. En dålig planlösning eller dåligt fungerande hus är svårt, om inte omöjligt att ändra på.
Efter ett par möten och lite småändringar tyckte vi att det inte skulle ändras mer.

Bilder
Bank(erna)
Våren 2004
Här blir det mycket att läsa.
Med Henriks ritningar var det dags att gå till min dåvarande bank som vi kan kalla FS-banken. Tillsammans med ritningarna hade jag även med mig mitt 15 sidiga förarbete. I förarbetet fanns allt från kalkyler till byggbeskrivningar. Det är inte ofta som jag skryter men jag det måste jag faktiskt få göra när det gäller förarbetet.
I alla fall, med mapparna under armen stegade jag till FS-banken. Där träffade jag (en till början) trevlig dam. Först räknade hon lite på vad vi skulle kunna klara av för lånebelopp. Så långt så bra. Sedan frågade jag lite om hur man går till väga när man vill bygga hus och ska söka byggkredit. Hon förklarade och jag lyssnade:
Först köper man tomt, sedan kontaktar man ett husföretag som bygger huset och slutligen betalar man.
- Ok, sa jag, men hur fungerar det om man vill bygga själv
- Ja det är väll inga större problem bara det ligger inom lånebeloppet.
Det måste påpekas att den trevliga damen sa från början att hon var ny på detta kontor. Hennes kollega, som jag pratade med när tomtlånet beviljades, sa nämligen att de (banken) helst inte lånade ut till ”självbyggare”.
Men här fanns en chans tänkte jag och lade fram mitt förarbete. Hon var mycket förvånad över hur väll förberedd jag var. Hon skummade igenom, sa att beslutet inte var hennes utan hon var tvungen att prata med sin chef och återkomma. Hon såg inga problem med det hela. Glad i hågen gick jag härifrån och tänkte att det var ordnat.
Ett par dagar senare ringer den nu inte så trevliga damen. Hon säger att både hon och hennes chef har läst igenom mina papper och det var många frågetecken, eller rättare sagt krav, för att byggkrediten skulle beviljas. Ett par av kraven: Gar-bo försäkring, försäkring av transporterna, en ansvarig för el, en ansvarig för VVS en byggherre (är det inte jag som är byggherre?) o.s.v.
Redan här kände jag på mig att FS-banken inte spelade rent spel men jag spelade med och sa att jag skulle ordna dessa krav. Jag passade även på att fråga damen om dessa krav var de enda krav, så jag inte ordnar de första och sedan kommer det fler. Det trodde hon inte.
Jag ringde till Gar-bo och pratade med en man. Jag förklarade mitt ärende och jag kommer så väl ihåg hur han uttryckte det:
- Jaså, vilken bank är det som kräver att privatpersoner ska teckna Gar-bo försäkring? FS-banken?? Frågade mannen
- Ja hur visste du det?? Svarade jag
- Det är den enda bank som kräver det.
- Men det borde väl banken veta?? frågade jag
- Ja det vore väldigt konstigt om de inte visste det.
Vad säger man?? Eller framför allt vad gör man???

Jo man ringer en annan bank UTAN att meddela FS-banken.
Den bank jag ringde kan vi kalla NORDEA. Där fick jag en tid ett par dagar senare hos en dam som heter Maria. Redan på telefon förklarade jag mitt ärende och att jag skulle bygga själv. ”Visst, vi har flera kunder här på vårt kontor som bygger själva” svarade Maria.
Så samma sak igen. Prata, räkna, lägga fram ritningar och förarbetet. Även hon tittar igenom mina papper och säger att det inte är hennes beslut, men hon ser inga problem. Hon säger att hon ringer tillbaka om ett par dagar.
Ett par dagar går och Maria från NORDEA ringer tillbaka.
BYGGKREDIT BEVILJAD.
Hon passade även på att berömma mig för mitt arbete jag lagt ner gällande förarbetet. Hennes chef hade inte sett en sådan grundlig ansökan tidigare.
- Men hur är det möjligt utan Gar-bo försäkring frågar jag.
- Men privatpersoner kan inte teckna en Gar-bo försäkring förklarar Maria.

Lagom till det positiva beskedet från NORDEA, ringer damen från FS-banken. Och precis som jag trodde hade den nu tillkommit flera krav. Hon förklarar att de är rädda om sina pengar och gör detta för att hjälpa (?) mig. Som om inte vi vore rädda om vår kontantinsatts. Jag ska inte beskriva vad jag tänkte när jag hörde förklaringarna. Men droppen var när hon säger ”Vi vill ju verkligen hjälpa dig, men du kanske ska se dig efter andra banker”.
Men fortfarande ville jag se hur de skulle slingra sig ur om jag sa att jag hade ordnat Gar-bo försäkring, så jag sa bara ok.
Ett par veckor senare när bygglovet var beviljat (det var ett krav från båda bankerna och det är förståligt) skickade jag ett meddelande till FS-banken. Jag förklarade att jag ordnat med både bygglov OCH Gar-bo försäkring (lögn) men jag kom inte ihåg de andra kraven. Om de kunde skriva ner dessa och skicka det till mig (jag ville ha de skriftligt).
Några dagar senare fick jag svar från självaste kontorschefen (!) på FS-banken.
Jag klipper in meddelandet:

"Jag har övertagit ärendet från mina kollegor.
Jag vill vara tydlig och tala om att kreditivet är långt ifrån beviljat.

XX gjorde klart tidigare att lösvirkesbyggnation är mycket
tveksamt då det krävs enorm kontroll och egna kunskaper.
Efter att ha gått igenom ärendet måste jag tyvärr meddela avslag på din ansökan."

Om de från början sa att de inte beviljade byggkredit p.g.a att de inte trodde att jag skulle klara av det, hade jag inte brytt mig ett dugg. Men de föredrog tydligen att inte spela rent spel.
Underbart sätt att behålla kunder på, eller??
När jag seanre skulle flytta över vår kontantinsatts till NORDEA kontot frågade FS-banken vad jag skulle göra med pengarna ???
"S..t i det ni så kanske ni behåller era kunder" tänkte jag och gick till NORDEA

Så här i efterhand har jag hört att nästan alla banker/bankkontor har sina egna riktlinjer.
Bli inte förvånad om du går till din bank du haft sedan veckopengen för 20år sedan och blir behandlad som om det fortfarande gällde veckpeng. Och bli heller inte förvånad om du sedan byter bank och de välkomnar dig med öppna famnar. Det verkar gälla alla banker och bankkontor
Jag har förresten inte svarat på bankchefens meddelande. Men jag har en del att skriva till henne.

Bilder
Geoteknisk undersökning Av någon konstig anledning så väntar jag in i det sista med att beställa en geotekninsk undersökning. Fråga mig inte varför. Ringer till en firma som heter GMconsult. och pratar med Anders Gren. Som många andra har de fullt upp, men anders lovar att hans kollega ska återkomma. Lasse från GM Consult ringer upp ett par dagar senare och vi bokar en tid inom ett par dagar.
27 April (som bestämmt) ringer Lasse och säger att han är på plats. Åker ner och gör honom i sällskap, eller rättare sagt terroriserar honom med frågor. Vid första anblick trode han att det behövdes pålas.
När ha sa "pålas" tänkte jag "s..it, mer utgifter". Men det visade sig att marken bestog av ett lager lera med morän under. Ingen pålning här inte, men däremot stog grundvattnet väldigt högt. En fördel eftersom vi måste borra för eget vatten, men en nackdel eftersom vi vill ha källare
En vecka senare hämtade jag karta och diagram med borrhålen från GMconsult och gick i väg till Henrik (arkitekten). Där kunde Henrik konstatera att det troligen inte gick att ha källare eftersom grundvattnet står så pass högt. Eller som han sa "förbered er mentalt för att ni inte kan ha källare men låt mig titta och räkna" Frugan tyckte att det var en katastrofnyhet medan jag såg lättare på nyheten. Jag försökte få henne hoppas att vi kunde ha källare i nästa hus vi bygger. Jag behöver inte gå in på hur hon tittade på mig med uttrycket "nästa hus??? Vi har ju inte ens börjat med det här huset" Och visst måste jag hålla med om att det inte var den bästa förklaringen, men.... Sagt och gjort. Vi accepterade Henriks "mentala förberedelse".
Lagom till vi hade strykit källaren på ritningen (och ur våra planer) ringde Henrik upp. Han säger att han räknat, ritat och kommit fram till att om vi höjer huset lite och minskar takhöjden i käller går det att ha källare. HURRA HURRA tyckte vi båda och jag kommer på det jag sa till frugan om nästa hus .............. VAD TÄNKTE JAG MED??

Bilder
Resan till Polen Eftersom jag kommer att köpa det mesta materialet i polen passade jag på att åka ner och träffa återförsäljaren av lättbetong. Grävningen kommer inte igång föränn mitten av juni så lite nöje innan skadar inte. Är följer en kort redovisning av resan:

Färja från Nynäshamn 24/5 kl 18:00. Framme i Gdansk kl. 12:00 nästa dag.
En träff med återförsäljaren av lättbetong. Ett äldre par som var mycket gästvänliga. De var båda utbildade ingenjörer och hade lång erfarenhet av branschen.
Ville inte ens ha handpenning för beställningen och de körde oss runt till ett par ställen.
Hade en del synpunkter på beställningen av arbetsverktygen. De tyckte jag hade beställt för mycket av en del och för lite av annat.
Efter en timme eller så kom två byggare med erfarenhet av att bygga i lättbetong. Jag hade en del frågor om arbetsgången och de hade en del mycket värdefulla tips och förslag. De skulle även komma in med en offert för putsning av huset.
Sedan bar det iväg till ett hus som ovanstående byggare har putsat. Såg mycket fint ut, men som amatör är det svårt att avgöra kvaliteten på jobbet.
Därefter åkte vi till en kakel och klinkerfirma. Där fanns det massor att se. Stort sortiment och underbara priser. Tog lite kort och broschyrer för vidare kontakt.
Vi han även med ett besök på ett bygge och även där fick jag både tips och idéer av återförsäljaren av lättbetongen.
Vårt besök avslutades med en kopp te på färjeterminalen där vi gick igenom dagen samt kommande samarbete. Vi kom fram till att innan slutbeställningen görs ska jag skicka ner konstruktionsritningarna till återförsäljaren. Detta för en sista justering av materialmängden och ev. ändringar eller fler tips.

Mitt intryck av denna allt för korta dag är att det ser mycket ljust ut gällande inköp av material i polen. Min nästa resa kommer att vara betydligt längre. Då kommer jag att försöka besöka ett par fönsterfabriker samt flera kakelbutiker och då lite längre från Gdansk.
Min tolk och medhjälpare för detta projekt Robert R Rildmar (klicka för att komma till hans sida som uppdateras) var anledningen till att mitt besök i polen var väldigt givande. Man skulle kunna klara sig på engelska med det skulle ta så långt tid och en hel del skulle gå fel. Robert funderar på att ordna resor till polen tillsammans med byggare/privatpersoner som står i startgroparna för att bygga.
Han har planer på att man åker ett par stycken max 6 personer och besöker ett antal ställen. T.ex. fönsterfabriker, kakelförsäljare, större byggmarknader m.m. Detta för att "egenbyggare" ska få en lite inblick i utbudet och sortimentet Mer om detta på hans hemsida.

Bilder
K-Ritningar
Arkitektritningarna visar hur huset ser ut. Fasad, planlösning, färg och form.
Konstruktionsritningarna däremot visar hur materilalet för huset ska dimentionneras. Och i mitt fall även HUR huset ska byggas.
Till detta anlitade jag Sjögrens Hus AB på södermalm i Stockholm. En mycket trevlig och hjälpsam man vid namn Per Sjögren försåg mig med en bunt ritningar. 6 st. A3, 13 st. detaljritningar på A4 samt 3 sidor med beskrivningar. En del kände jag till sedan tidigare, men mycket var nytt. Ut över bunten med ritningar tog sig Per även tid att förklara hur han tänkt och ännu viktigare HUR, eller rättare sagt huset SKA byggas. Per delade även med sig av massor av värdefulla tips.
En rolig detalj när det gäller huset är att taket vilar på 8 pelare d.v.s. inga innerväggar är bärande. Skulle jag känna för det behöver jag inte bygga en enda innervägg och få en rummare på ungefär 200 kvm.
K-ritningarna tog lite längre tid att få fram än jag trodde, men det visade ha en enkel förklaring. Per visste nämligen att jag skulle hålla i bygget själv och bygga mycket själv. Därför la han till de 13 detalj ritningarna. Allt för att underlätta för en glad amatör. Vanligtvis brukar han nöja sig med A3 ritningar. Man kan säga att Per ordnade både konstruktionsritningar och tekniska ritningar

Uppdatering 3/7: Fick ytterligare ritningar av Per. Denna gång var det skifhöjder i A3 format samt ett par extra A4 ritningar.
ETT EXTRA STORT TACK TILL PER SJÖGREN OCH HANS KOLLEGA THOMAS HOLM.
Bilder
Offerter m.m. Med Henriks och Pers ritningar gick jag runt till ett antal byggmarknader, golvvärmeläggare, leverantörer och hantverkare för att få in offerter.Det är ju inte konstigt att nästan alla jag var hos gärna ville vara med att sälja material. Men det som var konstigt var att när det fick veta att ingen husbyggarfirma/snickare var inblandad utan att jag själv skulle hålla i det hela verkade de flesta inte lika intressant längre. En golvvärmetillverkare jag åkte till sa att jag skulle få en offert en vecka senare men den har fortfarande inte dykt upp och det var ett par månader sedan. Ett par byggvaruhus mer eller mindre vägrade ge mig en offert om de inte hade pratat med både konstruktören och arkitekten.
Kanske ville de veta att jag var seriös, eller kanske försökte de hjälpa mig att inse att jag inte kommer att klara det hela. Hur som helst tycker jag att det är ganska märkligt att man inte vill sälja. Så länge jag betalar för materialet borde det väll inte spela någon roll om jag bygger ett hus, säljer materialet vidare, eller kanske rent av dumpar det på någon soptipp.
Efter ett par telefonsamtal och besök bestämde jag mig att Tumba Brädgård skulle leverera material till grunden och källarväggarna. En man vid namn Micke tog hand om mina beställningar, gav mig tips och ställde en del frågor. Frågor som jag ibland var tvungen att ringa Per (konstruktören) eller Henrik (arkitekten) eftersom jag inte kunde svaren. Som vanligt svarade bägge på frågorna och de tog sig även tid att förklara hur de tänkt och hur det skulle byggas. Som vanligt för att underlätta för en ”förstgångsbyggare”.
Här avrundar jag förberedelserna.
Det kanske inte tog mer än en kvart att läsa, men för er som undrar så kan jag berätta att det har tagit långt längre än en kvart att förbereda för bygget,
Svårt att säga exakt, men under de två senaste åren har jag under nästan all min lediga, och ibland arbetad :) tid, ägnat mig åt allt vad förberedelser heter: Kolla priser, räkna, kolla bygg- och material alternativ, fråga andra som byggt, läst på byggahus.se, frågat igen, kollat priser igen o.s.v. o.s.v. ...........
Till er som funderar på att bygga hus själva har jag massor av råd och tips. Det tips som slår alla andra är: FÖRBERED ER VÄL. Bättre att det blir en vecka förskjutet medan ni förbereder er, än att det blir tre veckor försenat för att ni inte var förberedda.