Det riktiga "byggandet"

Markarbeten Efter ett par struliga veckor påbörjas äntligen markarbetet. Varför detta strul?? Jo grävmaskinisten som jag hade bestämt med sköt fram starten ett antal gånger för att sedan aldrig dyka upp. Det försenade mig med ca 6 veckor. Varje gång jag ville få tag på honom var jag tvungen att ringa flera dagar utan resultat. MYCKET IRRITERANDE.
När jag gett upp hoppet (vilket jag skulle gjort mycket tidigare) började jag ringa runt till andra grävare, men ALLA hade fullt upp till mitten av augusti. Efter ett par samtal kom jag i kontakt med en kille som hade ett par luckor i sitt fullbokade schema. Tyvärr kunde han inte gräva hela dagar utan ett par timmar per dag. Men det var betydligt bättre så än att behöva vänta MINST 6 veckor på någon som hade tid att gräva hela dagar.
Redan samma dag som jag kom i kontakt med Adam (nya grävmaskinisten) var han och kollade hur mycket som skulle grävas och hur långt tid det skulle ta. Efter en kort beräkning kom vi fram till att han skulle påbörja redan dagen där på. Jag skulle vara med och visa vart han skulle gräva och hur djupt osv. Adam undrade vad jag ville göra av jorden som grävdes upp och jag svarade att jag ville ha den kvar för att jämna till tomten senare. Han påpekade att jorden brukar öka med ungefär 40% i volym när man gräver ut, men oerfaren som man är sa jag åt honom att lägga allt i högar. Och mycket riktigt. Det blir MYCKET JORD. När vi hade mer än hälften kvar visste Adam inte hur han skulle gå vidare eftersom det var jordhögar överallt. Adam frågade (med ett leende) om jag ville ha massorna bortkörda. Visst svarade jag och dagen där på kom en kille vid namn Patrik med lastbil. Det blev en hel del vändor, men som tur var ville de närmaste grannarna ha ett par lass. Även grannarna ett par kvarter bort ville ha fyllnadsmassor.
Efter ett par dagar hade Adam grävt färdigt för grunden och Patrik hade kört bort ca 20 lass.
Mitt i källaren hade vi stött på en sten som var för stor för att gräva bort. ”Sprängning” tänkte jag medan Adam sa ”spräckning” En stor skillnad visade det sig. Vid sprängning måste man besikta fastigheterna i närheten både före och efter. Vid spräckning behövs det inte. Det är även skillnad på sprängmedel vid de olika tillfällena men det förstod jag mig inte på när ”dynamitHarry” förklarade. Efter ett par smällar var stenen nere i schakthöjd.
Nu var det dags för singel och makadam. Till detta anlitade jag Patrik som körde fram material. Adam bytte till en mindre maskin som han använde för att fylla ut med makadam.

Så här i efterhand tycker jag nästan att det var tur att första grävmaskinisten inte utförde jobbet. Adam har varit i byggsvängen länge och har ett kontaktnät som sträcker sig från trädfällare till sprängare. Och som förstagångsbyggare är ett sådant kontaktnät guld värt. Att slippa sitta i telefon och ringa runt varje gång man behöver någon hantverkare tjänar man mycket tid på.
Bilder
Formbygget
Efter ett par veckor med ihållande regn är allt färdigschaktat. Grunden, avlopp (tack för påminnelsen Adam) och el.
Nu är det dags för formbygge för ena plattan. Först byggdes en ram som visar ytterkonturen av ena halvan av huset. Sedan var det vara att sätta igång med att kapa till allt virke som behövdes. Formbygget var början av bygget kändes det som. Äntligen fick man hålla i en hammare och såg. Formbygget tog ett par VARMA dagar.
Efter formen var det dags för isoleringen. Rosa (tål högre belastning) vid kanterna och vit i mitten. När isoleringen var utlagd var det dags att ta tag i inomhusavloppet. Det visade sig att det inte var det lättaste. Det fanns nämligen inte mycket att spela på. Men det ordande sig till slut. Hoppas jag.
Armering var nästa punkt på listan. Armeringsmattorna var 5*2.35m och jag hade ingen lust att bära dessa själv utan fick hjälp av min bror. Lite extra armering i kanterna och under innerväggar sedan var den punkten avklarad.
Så här långt gick det helt enligt planerna både vad gäller tidsplanen och ”svårighetsgraden”.
Nu till något som jag totalt missbedömt.
GOLVVÄRMERÖREN.
När jag bläddrade i Wirsbokatalogen (företaget som tillverkar golvvärmeprodukter) finns ett par tecknade bilder som visar lite hur man lägger golvvärme rör. På en bild går en man och VISSLAR samtidigt som han lägger vad som ser ut att vara en mycket slapp golvvärmeslang. Mannen på bilden har även GV-slangen helt utdragen.
Jag vet inte hur många gånger jag visslade men det kan nog inte varit en enda gång eftersom jag var fullt upptagen med att svära över den otroligt bångstyriga GV-slangen som inte ville vara med och samarbeta. Och hur han lyckades med att få GV-slangen utdragen kan man ju fråga sig.
För er som aldrig lagt GV-rör kan jag berätta lite hur man/jag gör/gjorde:
1: Fundera ut en trevlig melodi du kan vissla. Nej förresten det behövs inte. Gå istället igenom de svordommar du kan och kontrollera att inga minderåriga finns i närheten.
2: Fäst slangen/röret i ena änden och påbörja svordomsrammsan..
3: Drag ut en bit, vrid rullen ett par varv och lägg ner rullen. OBS att du måste bära med dig HELA rullen med slang nästan hela tiden. Jag tänkte fästa rullen på en vinda, men lagom till jag skulle såga till virket för att tillverka vindan slog det mig att det inte går att göra så..
4: Försök att fästa den del av slangen som är utdragen. Glöm inte att svära lite.
5: Ta upp rullen och snurra runt den ett par varv för att få den att ligga någorlunda rakt.
6: Svär, snurra runt rullen samtidigt som du går bakåt och lägger ut ett par meter.
7: Vila, svär och tänk på mannen som VISSLADE när han la slangen. Svär lite till och gå sedan till punkt 3 och fortsätt tills det är klart. När slangen ska böjas tar du till extra mycket svordommar.
8: Nu när allt är klart kan du gå och titta på allt samtidigt som du VISSLAR melodin du funderade på i början .

Som sagt var detta inte alls lika lätt som jag trodde. Men det gick till slut lagom till jag hade slitit ut alla svordomar jag kan på samtliga språk.
Nu är det bara lite små fix kvar och nästa vecka tror jag att det är dags för att gjuta.
Upp
Bilder
Gjutningen Jaha då man gjutit källarplattan.
Ett stort steg för mig, ett obetydligt steg för alla andra.
Hur gick det? Var det svårt? Gick det bra?
Visst har ni många frågor och som vanligt ska jag berätta hur det gick. Så samlas nu här allesammans ska kapitlet ”gjutning” berättas:
I mitten av augusti ringde jag till Lbetong och beställde betong. Fick ett pris på färdig betong med rotpump. Taget sa jag och började fundera på om man skulle ta in ett proffs eller två eftersom jag ALDRIG gjutit tidigare. Efter en hel del tänkande och frågande beslöt jag mig att jag skulle ta hand om det själv. Nja själv är väll att ljuga eftersom min bror var med.
Ett par dagar innan dagen ”G” ringde jag till Lbetong igen och la till 1.5 kubikmeter betong. Varför? Jo det var den där känslan som nog alla haft om att något inte stämmer men man kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som är fel.
När dagen ”G” kom var det nervöst. Riktigt nervöst. Vaknade tidigt, åkte och hyrde en vibratorstav (?) som behövs vid gjutning. För er som inte hyrt en vibratorstav (som används vid gjutning) kan jag berätta att det inte var enkelt. Att stega in på Cramo och säga till killen i kassa ”Hej, jag skulle vilja hyra en .. sån där… ehh … vibr..rator…ehh stav”. SAMTIDIGT som det står ett gäng byggarbetare i blåställ i lokalen. Det kändes som att ALLA vände sig om och tittade på killen som vill hyra en vibratorstav, men det var nog bara en inbillning. Killen i kassan log och sa ”Jaså en leksak” och hämtade staven. Den var av lite äldre modell och vägde bly, men det var faktiskt en ganska rolig leksak och det kommer jag till lite senare.
Med verktygen och leksaken i bilen åkte vi vidare till bygget. Där började vi med att dammsuga bort alla löv, pollen och frön från plattan. Det hade samlats ganska mycket i hörnen. Sedan var det en hel del småfix innan bilen kom. Det bör tilläggas att formen var en ”hängform” där man har en kant/klack runt om plattan som är 3 cm. lägre än övriga plattan. Det var inte det lättaste att komma fram till hur jag skulle göra. Detta eftersom jag inte visste hur jag skulle få betongen att stanna kvar i voterna (kanterna) utan att flyta ut. Det klarnade när första bilen kom eftersom han hade med sig betong som var trögflytande. Skivorna som skulle skapa nivåskillnaden togs bort innan första bilen kom och betongen pumpades ut i voterna. Jag höll i betongslangen och brorsan i staven. Det gick förvånansvärt smidigt. Lite lek med leksaken (vibratorstaven) och betongen la sig utan att flyta ut nämnvärt. När man stack ner staven i betongen såg det ut som att den sände ut stötar för betongen sjönk ihop på ett mycket lustigt sätt. Nu hade all nervosisitet lagt sig.
När första bilen var tom satte vi upp skivorna som skulle skapa klacken. Föraren frågade om vi fortfarande ville ha den volymen vi beställt. Han sa att det var onödigt att betala för mer än man behövde. Vi stod och funderade en stund och sa att vi kör på den beställda volymen.
När resten av betongen kom hade vi satt upp skivorna. Vi började pumpa ut betong i mitten och ut mot kanterna och även här fungerade det mycket smidigare än jag trodde. Pumpa ut betong i hyfsad nivå och gå efter med leksaken och betongen flyter ut och lägger sig ungefär i höjd. Det var som sagt smidigt men TUNGT. Slangen var inte så lätt att rikta eftersom chauffören inte visste åt vilket håll jag skulle med slangen. Ibland var det inte lång ifrån att det blev en simtur i betongen. Att lyfta leksaken med jämna mellanrum kändes direkt i ryggen, armarna ja hela kroppen.
Nu kommer vi till den där känslan man brukar ha om att något är fel. Med tillägget på 1,5 kubikmeter betong räckte det på det berömda håret. Kanske ett par liter för lite eftersom det blev en (liten) nivåskillnad i mitten, men det är inget som golvspakel inte fixar.
Resultatet blev en platta i hyfsad nivå som jag INTE ångrar att jag provade på själv.
Ett tips är att använd skyddsglasögon. Både jag och brorsan fick känna av att inte ha (använda) dessa.
Efter ett par dagar av perfekt väder för gjutning (ej sol, lite regn då och då) var det dags att riva formen och beskåda arbetet och jag är mer än nöjd. En vecka efter gjutningen kom materialet till källarväggarna.
Upp
Bilder
Murning ”Han kom, han såg, han segrade”. Så sa en mycket känd man för mycket länge sedan.
Nu kommer ni att vara de första som hört uttrycket: ”Han kom, han såg, han murade”
Det gäller för en mycket okänd amatörbyggare. Men vänta med att sprida uttrycket för den okända amatören har inte murat klart. Än…
Nog om kända och okända uttryck.
Att mura är bland det enklaste som finns. Inte sagt att det är fysiskt enkelt, men det är väldigt få saker att hålla reda på. Och det behövs inga avancerade verktyg. Jo förresten. Avancerade verktyg behövs alltid, även om man har dem i förrådet och tar fram dessa en gång per år för att sätta upp en tavla.
Som sagt, att mura är enkelt. En murslev, ett vattenpass, en gummiklubba och EN MASSA MUSKLER OCH ENVISHET är vad som behövs för att mura upp en källare.
”Det bör dock inte vara några större svårigheter för den normalt händige att mura upp det som behövs” står det i boken ”Bygga grund” av Per Hemgren. Ett par meningar bort står det ”Är jobbet bara konstruktivt bra utfört kan mindre skönhetsfel döljas bakom ett putsskikt”. ”Arbetet kan emellertid vara slitsamt och en rejäl funderare rekommenderas innan man bestämmer sig för att t ex mura upp en hel källare”. Den sista meningen kanske man skulle ha läst innan man började :)
Så sant så sant. Det är slitsamt. Väldigt slitsamt. Men envishet och snål/sparsamhet övervinner det mesta. Ibland kan det även vara bra att INTE kunna inse sina begränsningar :) för då kanske man aldrig påbörjat arbetet:).
Murning är som sagt ganska okomplicerat. Först blandar man murbruk, sedan läggar man ut hela block så långt det går och tills murbruket tar slut. Innan man blandar nytt bruk sågar man till alla stenar som ska sågas. Man kollar även att man inte glömmer armeringen. Det missade jag lite till och från. Jag lovar att det känns ganska surt att lägga ut 10 block à 27 kg, justera dem i höjd och sidled. Sedan ta bort ALLA 10 block för att man glömde lägga ut armering. Och sedan lägga ut blocken igen och justera dem. Men en tröst är att man lär sig att komma ihåg armeringen samtidigt som man murar sista skiftet:)

Murningen startade i september förra året och i min tidsplan hade jag planerat in att mura upp hela källaren inför vintern och ev. gjuta bjälklaget. Men säg det tidsplan som håller. Minusgraderna (under natten) kom tidigt förra året. Och det höll i sig fram till i maj i år och då måste en hel del extra åtgärder till för att murningen ska kunna fortsätta. Alla dessa extra åtgärder, samt vetskapen att inte hinna klart, gjorde att källarbygget tog ”ett uppehåll” mellan oktober fram till maj. Frustrerande?? Visst men alternativen lyste med sin frånvaro.

Och nu lite fakta:
Källaren är ca 100 kvm och har en takhöjd på 220 cm. Två hjärtväggar (bärande väggar) och 8 fönster.
Ytterväggarna har en yta på ca 100 kvm och innerväggarna har en yta av ca 70 kvm. En hel del block behövde sågas eftersom huset inte ”fyrkantigt”
Varje block (sten) till ytterväggarna väger 27 kg och har måtten 19*59*35 cm. Det går åt 8.3 block för varje kvm. Det ger 224 kg/kvm = 22240 kg yttervägg. Att nästan varje block troligen flyttades minst två gånger bjuder vi på.
Blocken till innerväggarna väger ungefär hälften.
Lägg där efter till vikten av murbruket.
Summan blir:
EN MASSA MUSKLER, TRÄNINGSVÄRK, SVORDOMAR OCH ERFARENHET.


Ta gärna en titt på bilderna.
Upp
Bilder
Grunden II BJÄLKLAGET:
Bjälklaget är av typen samverkansbjälklag. Det är uppbyggt med plåtar, lite armering samt betong. Väldigt enkelt faktiskt. Plåtarna, som levereras enligt ritningen, skruvas fast i underliggande väggar och i varandra. Sedan läggs tillägsarmeringen. Och sist men inte minst sätts eventuella golvbrunnar på plats. Innan gjutning stämpas det hela underifrån.
Bjälklagets tjocklek är ca 14 cm. Sedan tillkommer undertak på undersidan samt golvbeläggning på översidan.
Tanken från början var att gjuta bjälklaget så snabbt så möjligt, men då det skulle bli fler gjutningar väntade jag till jag skulle gjuta vardagsrummsplattan.

MARKPLANSPLATTAN:
Markplansplattan är egentligen två plattor i olika nivåer. Vardagsrummsplattan och ”köksplattan” (kök, matplats, gästtoa och arbetsrum). Plattan till vardagsrummet ligger i en lägre nivå köksplattan. Nivåskillnaden gjorde att dessa två plattor inte kunde gjutas samtidigt.
Uppbyggnaden gjordes så här:
Bygga en form för sulan som ligger under båda plattorna.
Gjuta HELA sulan.
Mura upp ett och ett halvt skift med 35 cm lecasten för vardagsrummet.
Mura sedan ett skift med 19 cm lecasten som fungerar som form.
Det vanliga grundarbetet (makadam, isolering, armering och golvvärme)
Och därefter var det dags att gjuta vardagsrummsplattan och bjälklaget.
Efter gjutningen murades köksmuren upp med 4 skift 35 cm block.
Även här avslutades muren med ett 19 cm block.
Fylla upp under själva plattan och det vanliga grundarbetet plus avlopp och tilluft för kaminen.
Därefter sista gjutningen.

Nu blev det en del ändringar under tidens gång. 35 cm blocken tog slut och hade en leveranstid på en vecka. Då använde vi istället två 19 cm block (38 cm) med förskjutna skarvar. Det behövdes en hel del uppfyllnad under köksplattan p.g.a. fel höjdmätning (mitt fel) samt att den delen ligger högre än marknivån. 140 ton ”fyllnadsgrus” gick det åt och det flyttades med en liten kompaktlastare.

I stora drag gick allt arbete bra. Förutom leverans av betongen.
Vid beställning av betongen till sulan frågade jag om man kunde lita på leveranstiden. Vi hade nämligen en dålig erfarenhet av det förra året då bilen kom 3 timmar senare än utsatt tid. Har man folk som kostar pengar är det inte så kul att betala dem för att stå och vänta och inte göra. Om de sedan är tvungna att gå för att de har annat jobb är det katastrof. Det är vad som hände dagen då betongen till sulan var beställd. För att göra en lång och tråkig historia kort: De kunde inte leverera betongen den bestämda dagen utan dagen därpå. Och då hade jag ingen som kunde hjälpa mig. Chauffören, David, tyckte tydligen synd om mig eftersom han kavlade upp ärmarna och hjälpte till. Nu var det som sagt en sula som skulle gjutas så det var inte några större problem att få den någorlunda bra.
Tyvärr så han jag beställa mer betong från samma firma innan kreditbeloppet var fastställt. Hade jag vetat hur nonchalant och ointresserade de var att ordna det hela tidigare hade jag bytt leverantör mycket tidigare.
Detta är INTE en firma som jag kan rekommendera.

Redan innan sista gjutningen var avklarad kom det ett par nätter med minusgrader. Som bekant bör dygnsteperaturen ligga över +5 när man murar annars måste man krångla till det med vinteråtgärder. Frostskyddsmedel i bruket, varmt vatten varma och torra block mm mm. Det ultimata vore ett tält över bygget som man håller varmt. Men det ultimata är oftast det dyraste så beslutet blev att avbryta bygget för vintern och börja jobba igen. Detta gjordes även för att spara värdefulla lediga dagar som kan användas i vår.
Upp
Bilder
Modellen
I väntan på våren passade jag på att tillverka en modell av huset.
Tänk om det skulle gå lika snabbt att bygga huset som det gick att bygga modellen :)
Bilder
Lättbetong

Jaha då var våren här.
Det bara kliar i murarfingrarna.
Med hjälp av Adam och hans hjullastare fick jag upp pallarna med lättbetongen. Nu var det bara att sätta igång.
MER TEXT KOMMER
Bilder